Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Mūsdienās aptaukošanās ir klasificēta kā hroniska slimība
Publicēts 31. janvārī, 2009.
Latvijas vadošie dietologi Lolita Neimane un Andis Brēmanis atzīst, ka liekais svars ir viena no galvenajām mūsdienu sabiedrības veselības problēmām. "Jāizglītojas ir visu nozaru ārstiem, lai laicīgi atklātu un uzsāktu ārstēšanu aptaukošanās pacientiem", uzskata dr.Brēmanis

Latvijas Endokrinologu asociācijas priekšsēdis Agnis Zvaigzne skaidro: "Endokrinologi visbiežāk nodarbojas ar aptaukošanās seku likvidāciju. Daudz efektīvāk ir informēt cilvēkus par liekā svara negatīvo ietekmi uz veselību jau laicīgi, nepieļaut aptaukošanos un ar to saistīto blakus slimību esamību. Tādejādi valsts būtiski ietaupītu līdzekļus, kas tiek novirzīti aptaukošanās pacientu blakus saslimšanu ārstēšanai."

"Runājot par sievietes veselību, no aptaukošanās cieš, galvenokārt, reproduktīvā funkcija - sieviete nespēj palikt stāvoklī, vai nespēj iznēsāt grūtniecību", stāsta RSU Dzemdību un ginekoloģijas katedras vadītāja Dace Rezeberga.

Starptautiskās adipozitātes komisijas vadītājs prof. Philips James: "Pētījumi ir pierādījuši, ka cilvēkam ar aptaukošanos ir notiek izmaiņas smadzenēs un tāpēc ir gandrīz neiespējami svaru samazināt tikai ar diētu un fiziskajām aktivitātēm. Labu efektu uzrāda kompleksa terapija - papildus sabalansētai diētai un regulārai fiziskajai slodzei tiek lietots medikaments svara samazināšanai. To rekomendē cilvēkiem, kuru ĶMI (ķermeņa masas indekss kg/m²) ir 27 un vairāk."

Aptaukošanās ir pārmērīga tauku uzkrāšanās, kas kaitē veselībai, un tā ir vairāk nekā tikai kosmētiska problēma. Tā var radīt dažādas blakus saslimšanas, tā ir riska faktors daudzām hroniskām saslimšanām. Aptaukošanās simptomi attīstās tikai ar laiku un kaitē gan vīriešu, gan sieviešu veselībai. Slimības sākumā aptaukošanās apgrūtina staigāšanu, sagādā muguras sāpes un nogurumu, saasinās ādas un elpošanas slimības. Ja svaru nesamazina, veselības stāvoklis pasliktinās - sākas vielmaiņas traucējumi, gremošanas orgānu slimības, rodas elpošanas sistēmas, kustību un balsta aparāta traucējumi. Pārmērīgs svars bojā arī perifēro nervu sistēmu, var būt iemesls arī vairākām onkoloģiskām slimībām. Neveiksmīgi mēģinājumi samazināt svaru, apkārtējās sabiedrības attieksme un citi faktori veicina nervu sistēmas traucējumu rašanos. Tie izpaužas kā nervozitāte, bezmiegs, nemiers, depresija, dusmas utt.

15,6% Latvijas iedzīvotāju ir aptaukošanās (ķermeņa masas indekss no 30 un vairāk). Tas nozīmē, ka aptaukošanās I stadija ir ~ 10 %, II stadija (smaga aptaukošanās) ~ 4% un III stadija (aptaukošanās slimība) ~ 2%., liecina Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums.
 

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: